M.Šefčovič: Zvýšenie daní neohrozí podnikanie a investície na Slovensku

03.06.2012 Bratislava

Bratislava 3. júna (TASR) - Zvýšenie daní, ktoré v rámci konsolidácie verejných financií pripravuje vláda Roberta Fica (Smer-SD), by nemalo ohroziť podnikanie a investície na Slovensku. Myslí si to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Dôvodom je okrem iného to, že v súčasnosti má SR jedno z najnižších daňových zaťažení v Európskej únii (EÚ).

"Neverím, že kvôli aktuálnemu zvýšeniu daní, vykonávanému s cieľom stabilizovať situáciu v SR, uchovať si dobrý rating, by teraz malo dôjsť k nejakému masovému úniku investorov alebo dramatickému poklesu podnikateľskej činnosti," uviedol Šefčovič v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Pre investorov sú podľa neho okrem výšky daní dôležité aj iné faktory, ako kvalita podnikateľského prostredia, pracovnej sily či dobrá vymožiteľnosť práva a vo všetkých týchto oblastiach má Slovensko ešte čo zlepšovať.

EK bude podľa svojho podpredsedu pozorne posudzovať pripravované špeciálne odvody pre firmy z regulovaných sektorov, a to vo chvíli, keď dostane ich konkrétne znenie. Momentálne totiž legislatívne návrhy, ktoré schválila vláda tento týždeň vo štvrtok (31.5.), ešte nemá k dispozícii.

"Určite sa bude pozorne študovať, či nedochádza k diskriminačnému zaobchádzaniu, či sú tieto pravidlá v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže v rámci EÚ," avizoval Šefčovič. Zároveň ocenil, že doterajšia komunikácia novej vlády s EK prebieha na "veľmi partnerskej" úrovni. "Verím, že sa nám podarí prípadné rozpory odstrániť ešte predtým, než by sa mohli stať vážnymi," dodal podpredseda komisie.

V súvislosti s pripravovanými zmenami v dôchodkovom systéme Šefčovič konštatoval, že k jeho reforme je potrebné pristupovať komplexne, teda úpravami prvého aj druhého piliera. "Slovensko je vzhľadom na svoju demografickú štruktúru v dlhodobom výhľade jednou z najzraniteľnejších krajín v EÚ," upozornil. Preto treba nájsť také riešenia, ktoré urobia dôchodkový systém na Slovensku dlhodobo udržateľný. Jedným z odporúčaní EK je naviazanie veku odchodu do dôchodku na vývoj priemernej dĺžky života.
 

Vyberte región